geg 02 2023

Gegužės 8 dieną į uostamiestį grįžta Klaipėdos koncertų salės (KKS) pristatomas III Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas. Projekto šūkis, skelbiantis „Tai, ko nesitikėtum iš klasikos!”, skirtingose miesto erdvėse  kvies violončelę atrasti netikėtu amplua. Šio muzikos instrumento garsai liesis net šešias dienas – nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Festivalio programa siūlys daugiau nei 20 nemokamų koncertų. 

Naujas muzikos tradicijas formuojantis projektas 

Šiemet festivalis dedikuotas dviem reikšmingoms Klaipėdai ir Lietuvai sukaktims pažymėti – pirmosios violončelės mokyklos įsteigimo Lietuvoje 1923–2023 šimtmečiui ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms. Bus surengta daugiau nei 30 koncertų, iš kurių didžioji dalis nemokamų, daugiau nei 20 skirtingų miesto viešų erdvių. Pasirodymus rengs pasaulinio lygio violončelės virtuozai, pedagogai, studentai iš 29 pasaulio šalių, tokių kaip Vokietija, Jungtinė Karalystė, Kanada, Pietų Korėja, Jungtinės Amerikos Valstijos ir kitų. Klausytojai turės progą naujai atrasti violončelę 5 meno šakose – muzikoje, šokyje, teatre, kine ir dailėje. 2023 metais violončelės konkursas pasitiks tarptautinę šlovę pelniusio, 2002 metų Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premijos laureatas,  Lietuvos ir Vokietijos violončelininko, dirigento, Davido Geringo vardu.          

Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas pradėtas rengti Klaipėdos kamerinio orkestro (KKO) meno vadovo, violončelininko, M. Bačkaus, iniciatyva 2017 metais. Kas dvejus metus rengiamas, analogų Baltijos šalyse neturintis, projektas paskutinį kartą įvyko 2019-aisiais, o  2021 metų dėl pasaulinės pandemijos buvo perkeltas į 2023-iuosius metus. 

Klaipėdos miesto vicemerė Lina Šukytė-Korsakė pabrėžė kaip didelę vertę miestui tai, kad savivaldybės įstaiga pristato tokių didelių apimčių tarptautinį festivalį ir konkursą vienu metu. „Labai džiaugiuosi kartu su festivalio organizatoriais, galėdama pakviesti visus į Tarptautinį Klaipėdos violončelės festivalį. Garsiausi pasaulio violončelininkai visą savaitę dalyvaus muzikos įvykiuose, dirbs komisijose ir paskleis žinią apie Klaipėdą po visą pasaulį“, – kalbėjo L. Šukytė-Korsakė.

„Aš labai džiaugiuosi, kad tokio didelio masto renginys vyksta ne Vilniuje ar Kaune, o būtent Klaipėdoje. Be to, šis, trečiasis, festivalis mums yra svarbus ir dėl to, nes po trijų festivalių mes turėsime teisę prašyti Kultūros ministerijos finansinio indėlio, įsitraukimo ir pripažinti jį nacionalinės reikšmės renginiu. Taip mes sieksime dar labiau padidinti tiek Klaipėdos vardo, tiek violončelės festivalio ir konkurso žinomumą“, – ambicingais planais dalijosi KKS direktorius Tadas Grabys.

Festivalio sumanytojas M. Bačkus akcentavo, kad renginys neturi analogų ne tik Baltijos šalyse, bet ir Europoje, Azijoje. Pasak jo, nė viena šalis tuo pat metu nerengia ir tarptautinio konkurso, ir tarptautinio violončelės festivalio, nes derinti šiuos du projektus yra sudėtinga.

„Organizuodami pirmąjį festivalį 2017 metais, mes susidūrėme su dideliu skepticizmu, kad mes nesulauksime klausytojų renginiuose. Tačiau tai nepasitvirtino, nes netrukus įvyks jau trečiasis festivalis. Todėl mes įgavome dar daugiau jėgų eiti toliau, ieškoti ir nebijoti eksperimentuoti bei pasitikėti Klaipėdos publika“, – pasakojo M. Bačkus.

Festivalio meno vadovas priduria, kad šis projektas atskleidžia ne tik patį instrumentą, bet taip pat žmones, gyvenančius mieste ir atvykstančius į jį, suburia juos į vieną bendruomenę. „Pirmiausia šis festivalis yra apie meilę muzikai, jos grožiui ir žmonių bendrystę. Sudarant programą, norėjosi apeliuoti į žmones, kad jie atrastų save toje programoje, koncertuose renginiuose“, – apie konkurso reikšmę pasakojo M. Bačkus.

Koncertai arčiau klausytojų  

15 minučių trukmės nemokami koncertai patys atkeliaus pas klausytojus, į tas erdves, kur jaučiamas didžiausias miesto pulsas. Gausiame miesto šurmulyje miestelėnai kviečiami būti atidūs, nes violončelės garsus bus galima išgirsti pusryčiaujant, pietaujant ar palydint dieną tokiose erdvėse, kaip viešbučiuose „Amberton Hotel Klaipėda”, „Victoria Hotel Klaipėda“ PC „Akropolis Klaipėda“, Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, senojoje turgavietėje, gastrobare „Švyturys Bhouse“ ir kitur.  

Pavarę ir vėlyvais vakarais vaikštinėjančius senamiesčio gatvėmis violončelės garsai ragins nepraeiti pro šalį. Klaipėdos lėlių teatre lauks profesionalių atlikėjų iš Jungtinių Amerikos Valstijų Alasdair Fraser (smuikas) ir Natalie Haas (violončelė) unikali škotų folkmuzikos programa. Pilies muziejaus šiaurinė kurtina kvies į judesio, šokio ir muzikos performansą, kurį atliks violončelių oktetas „Cello club“ bei Klaipėdoje gyvenantis ir kuriantis belgų choreografas, šokėjas Nielsas Claesas.

Kinomanai kviečiami nepraleisti galimybės išvysti 2008 metais japonų režisierius Yōjirō Takita sukurtą filmą „Išėjusieji“, kurį pristatys kino kritikas bei apžvalgininkas Edvinas Pūkšta. Smalsiausių dėmesį kaustys iš gastrobaro „Švyturys Bhouse“ sklindantys roko klasikos garsai. Naktinę Klaipėdą drebins analogų neturinti profesionalių muzikantų grupė, kurios sudėtis – dvi violončelės ir būgnai, klaipėdiečiai „Voiceless“.  

Net trys nemokami koncertai tradiciškai klausytojus sukvies į Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčią. 

Daugelis renginių kvies sugrįžti į pagrindinę Klaipėdos koncertų salės sceną, kurioje vyks festivalį reprezentuojantys koncertai. Unikalia programa išsiskirs atidarymo koncertas, kuriame pasirodys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO), vadovaujamas meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Gintaro Rinkevičiaus. III Tarptautinį Davido Geringo violončelininkų konkurso finalą vainikuos laureatų apdovanojimo ceremonija ir koncertas, kuriame koncertinę programą atliks KKO, konkurso laureatai ir programos dirigentas Martynas Staškus. Aukščiausia nata kartu palydėti festivalį kvies uždarymo koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO), vadovaujamu meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Modesto Pitrėno. 

Ir tai tik dalis Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso renginių, kurie gegužės 8–13 dienomis kvies į pažintį su netikėtomis spalvomis atsiskleisiančia violončele. 

Visą festivalio programą galima rasti čia: www.celloklaipeda.com.  

Grįžti atgal
Naujienlaiškio prenumerata